Advokatska kancelarija Radojevic Beograd - advokati Beograd

Nasilje u porodici

Advokatska kancelarija Radojević, Beograd

Nasilje u porodici

Nasilje u porodici

Autor ovog teksta će pokušati odgovoriti na niz pitanja koji se tiču instituta nasilja u porodici. Nažalost, nasilje u porodici se neretko dešava i veliki broj tih slučajeva se dešava u praksi, bez obzira na sve zakonom propisane mere za zaštitu od nasilja i bez obzira što nasilje u porodici predstavlja krivično delo propisano Krivičnim zakonikom RS.

*** Ono što je bitno napomenuti, jeste da je zabranjeno svako nasilje u porodici i da svako ima pravo na zaštitu od nasilja u skladu sa zakonom.

KOJIM ZAKONOM JE PROPISANO NASILJE U PORODICI, TJ. ZAŠTITA OD NASILJA U PORODICI?

Nasilje u porodici predstavlja jedan od instituta porodičnog prava i kao takav primarno je propisan i regulisan Porodičnim zakonom RS, Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici i kao takav predstavlja krivično delo propisano članom 194 Krivičnog zakonika RS i spada u grupu krivičnih dela protiv braka i porodice.

Imate probleme u porodičnoj zajednici, u braku ili vanbračnoj zajednici i niste sigurni da li se prema vrši nasilje u porodici i koja prava imate , pročitajte ovaj autorski tekst Advokatske kancelarije Beograd.

ŠTA PREDSTAVLJA NASILJE U PORODICI?

Nasilje u porodici u smislu porodičnog zakona RS predstavlja svako ponašanje kojim jedan član porodice ugrožava telesni integritet, duševno zdravlje ili spokojstvo drugog člana porodice.

KO SE SMATRA ČLANOVIMA PORODICE?

1. supružnici ili bivši supružnici;

2. deca, roditelji i ostali krvni srodnici, te lica u tazbinskom ili adoptivnom srodstvu, odnosno lica koja vezuje hraniteljstvo;

3. lica koja žive ili su živela u istom porodičnom domaćinstvu;

4. vanbračni partneri ili bivši vanbračni partneri;

5. lica koja su međusobno bila ili su još uvek u emotivnoj ili seksualnoj vezi, odnosno koja imaju zajedničko dete ili je dete na putu da bude rođeno, iako nikada nisu živela u istom porodičnom domaćinstvu.

ŠTA SE SMATRA NASILJE (M) U PORODICI?

1. nanošenje ili pokušaj nanošenja telesne povrede;

2. izazivanje straha pretnjom ubistva ili nanošenja telesne povrede članu porodice ili njemu bliskom licu;

3. prisiljavanje na seksualni odnos;

4. navođenje na seksualni odnos ili seksualni odnos sa licem koje nije navršilo 14. godinu života ili nemoćnim licem;

5. ograničavanje slobode kretanja ili komuniciranja sa trećim licima;

  1. vređanje, kao i svako drugo drsko, bezobzirno i zlonamerno ponašanje.

Nasilje u porodici se može ispoljiti na različite načine i to:

FIZIČKO NASILJE

Pod fizičkim nasiljem podrazumeva se akt nanošenja ili pokušaja nanošenja telesne povrede prema članovima porodice.

PSIHIČKO NASILJE

Pod psihičkim nasiljem podrazumeva se akt izazivanja straha pretnjom da će se ubiti ili da će se naneti telesne povrede (teške ili lake) članu porodice (pročitajte gore ko predstavlja član porodice) ili nekom njemu bliskom licu.

SEKSUALNO NASILJE

Seksualno nasilje predstavlja akt prisiljavanja na seksualni odnos, navođenja na seksualni odnos, kao i seksualni odnos sa licem koji nije navršilo 14. godinu života ili sa nemoćnim licem (lice koje nije sposobno).

***Nasiljem u porodici se smatra i svaki akt bezobzirnog, drskog ili nasilničkog ponašanja prema članu porodice.

Advokati Beograd vrše stručne konsultacije u vezi sa nasilje(m) u porodici, kao i u vezi sa drugim institutima porodičnog prava.

PRIJAVA I PREPOZNAVANJE NASILJA U PORODICI

Svako je dužan da prijavi nasilje u porodici policiji ili nadležnom javnom tužilaštvu bez odlaganja, kao i neposrednu opasnost od njega.

Nadležni državni organi (policija, tužilaštvo, centar za socijalni rad) su dužni da prepoznaju nasilje u porodici ili opasnost od nasilja u porodici.

Policijski službenici su dužni da dovedu nasilnika u nadležnu policijsku stanicu radi vođenja postupka i isto lice može biti zadržano najduže 8 (osam) časova.

U skladu sa Ustavom i zakonom, privedeno lice ima pravo da bude poučeno o svojim pravima, te ima pravo na branioca-advokata.

Policijski službenici, ukoliko procene da postoji rizik od nasilja u porodici (opasnost od završetka započetog ili ponavljanje vršenja nasilja u porodici) mogu naređenjem da propišu sledeće mere, koje su hitne:

  1. Mera privremenog udaljenja učinioca iz stana;

  2. Mera zabrane učiniocu da kontaktira žrtvu i da joj prilazi.

Navedene hitne mere mogu trajati najduže 48 časova i sud ukoliko utvrdi da postoji neposredna opasnost od iste, može produžiti za 30 dana.

MERE ZAŠTITE ZA NASILJE U PORODICI

Mere za zaštitu od nasilja u porodici, sud može odrediti jednu ili više mera zaštite, kojima se privremeno zabranjuje ili ograničava održavanje ličnih odnosa sa drugim članom porodice:

1. izdavanje naloga za iseljenje iz porodičnog stana ili kuće, bez obzira na pravo svojine odnosno zakupa nepokretnosti;

2. izdavanje naloga za useljenje u porodični stan ili kuću, bez obzira na pravo svojine odnosno zakupa nepokretnosti;

3. zabrana približavanja članu porodice na određenoj udaljenosti;

4. zabrana pristupa u prostor oko mesta stanovanja ili mesta rada člana porodice;

5. zabrana daljeg uznemiravanja člana porodice.

*** Navedene mere mogu trajati najduže godinu dana.

Određena mera se može produžavati sve dok ne prestanu razlozi zbog kojih je određena mera bila određena, a ista može prestati i pre isteka vremena ako prestanu razlozi zbog kojih je bila predviđena.

Advokat Beograd smatra da je nasilje u porodici veoma stresan dogadjaj za svako lice, te je potrebno da konsultujete stručno lice u vezi sa tim problemom.

NASILJE U PORODICI KAO KRIVIČNO DELO

Nasilje u porodici predstavlja krivično delo, spada u grupu krivičnih dela protiv braka i porodice i propisano je članom 194 Krivičnog zakonika Rep. Srbije.

Pojam krivičnog dela nasilje u porodici jeste: Ko primenom nasilja, pretnjom da će napasti na život ili telo, drskim ili bezobzirnim ponašanjem ugrožava spokojstvo, telesni integritet ili duševno stanje člana svoje porodice

Za osnovni oblik krivičnog dela nasilje u porodici, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od tri meseca do tri godine.

Također, postoje i teži oblici ovog krivičnog dela.

Lice koje prekrši mere zaštite od nasilja u porodici (mere koje su gore navedene) koje mu je sud odredio na osnovu zakona kojim se uređuju porodični odnosi, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine i novčanom kaznom.

UKOLIKO IMATE NEDOUMICA U VEZI SA PRAVNIM INSTITUTOM KOJI SE OBRADJUJE U OVOM TEKSTU, ADVOKAT RADOJEVIĆ VAM STOJI NA RASPOLAGANJU ZA SVA VAŠA PITANJA I SPREMAN JE DA VAM PRUŽI NEOPHODNU PRAVNU POMOĆ KAKO BISTE ZAŠTITILI VAŠA PRAVA I VAŠE NAJBOLJE MATERIJALNO-FINANSIJSKE INTERESE

Za više informacija i pitanja MOŽETE mi se obratiti putem e-maila:

advokatrobert.radojevic@gmail.com 

Ukoliko želite da zakažete konsultacije ili ukoliko želite da angažujete advokata iz ove kancelarije, možete nas pozvati na jedan od sledećih brojeva:

MTS-065/416-8320 ( dostupan i putem Vibera i WhatsApp)

A1– 060/416-8320 (dostupan i putem Vibera i WhatsApp)

Dodatne informacije pogledajte na našoj kontakt stranici.

***Napomena: Ovaj tekst predstavlja pravni stav autora i ne može se smatrati reklamom niti pravnim savetom.

Podeli na mrežama:

2 odgovora

  1. Postovani Imam jedan Problem.Imam bivsu snaju koja je mene zvala Telefonom a onda me prijavila u policiji da ja nju uznemiravam.Ta Zena je jedno zlo od Zene Kolja je tukla oca. dedu. tukla se sa bracom
    i navikla da policijia bude stalno oko nje.Receno mit je da nekontaktiram vise sa njom i pored toga sto su moje dve unukice kod nje.Mene sada interesuje posto nezivim u Srbiji kada odem u Aprilu kako da zastitim selbe od te zlobnice ?????Posto Ona svuda prica kako ce ona Meni da napravi da mi oduzmu pasos a Sve to radi Iz zlobe.Meni je potrebno da se zastitim jer je ta Zena i zlobna i Luda Kolja svoju decu udara negledajuci gde i sa cime Moje pitanje sta sada ja Trebam da uradilm da sebe zastitim od nje jer nezelim da strahujem na ulici od nje,???? Srdacan Pozdrav

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Poslednje sa blog-a