Privremeni boravak stranaca u srbiji-temporary residence permit serbia

Advokatska kancelarija Radojević, Beograd

A young female traveler is looking at a map on the train platform.

Privremeni boravak stranaca u srbiji-temporary residence permit serbia

U zadnjih par meseci svedoci smo oružanog sukoba koji se dešava u jugoistočnoj Evropi, tačnije u Ukrajini, koji je na doveo do velike imigracije stanovništva kako iz Ukrajine, tako i iz Rusije i njima drugih susedskih zemalja u Republiku Srbiju.

Boravak stranaca u Srbiji, kao i privremeni boravak stranaca u Srbiji – temporary residence permit Serbia regulisan je [ https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_strancima.html ]

Navedenim Zakonom o strancima predviđa se 4 vrste boravka:

 1. Kratkotrajni boravak
 2. Boravak po osnovu vize za duži boravak
 3. Privremeni boravak – temporary residence permit Serbia
 4. Stalno nastanjenje u Srbiji

KRATKOTRAJNI BORAVAK

Pod kratkotrajnim boravkom podrazumeva se boravak u periodu do 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana računajući od prvog ulaska u Srbiju, tj. smatra se boravak bez vize ili sa vizom , ukoliko zakonom ili medjunarodnim ugovorima koji se primenjuju na ovu oblast nije drugačije određeno.

Konkretno, državljani Ruske Federacije u R.Srbiji mogu boraviti do 90 dana bez vize, dok državljani Ukrajine mogu prema izmenjenom regulativom u R.Srbiji mogu boraviti i do 180 dana bez vize, tj. kratkotrajno. Nije neophodno odobrenje nadležnog organa za kratkotrajni boravak stranca u Srbiji.

NEOPHODNO DA ZNATE: Obavezna je lična prijava boravišta stranca u organizacionoj jedinici MUP – odelenje za strance prema adresi boravišta i lice kod koga odsednete ( pravno ( hotel, motel ) ili fizičko lice ) dužni su da prijave Vaš boravak nadležnom organu u roku od 24 časa od dolaska stranca.

BORAVAK PO OSNOVU VIZE ZA DUŽI BORAVAK

Odnosno viza D je viza za ulazak i boravak stranca koji planira da boravi u Srbiji u periodu od 90 pa do 180 dana. Stranac pribavlja ovu vrstu vize ukoliko planira u Srbiji da pribavi privremeni boravak. Vizu D odnosno vizu za duži boravak pribavlja putem diplomatsko-konzularnog predstavništva R.Srbije u inostranstvu [ https://www.mfa.gov.rs/predstavnistva/predstavnistva-srbije-u-svetu ]

PRIVREMENI BORAVAK – TEMPORARY RESIDENCE PERMIT SERBIA

Privremeni boravak – temporary residence permit Serbia nadležni organ će strancu da odobri na period duži od 90 dana , a najduže do godinu dana ukoliko su za to ispunjeni zakonom predvidjeni uslovi, što opet zavisi od svakog konkretnog slučaja.

Uz zahtev za privremeni boravak nadležnom organu potrebno je da priložite i sledeću dokumentaciju:

 1. Dokaz da imate dovoljno sredstava za izdržavanje tokom boravka
 2. Da imate uplaćeno zdravstveno osiguranje tokom perioda boravka
 3. Prijavu adrese stanovanja – boravišta u Republici Srbiji
 4. Da je svrha boravka opravdana
 5. Da su uplaćene administrativne takse

*Zahtev za privremeni boravak – temporary residence permit Serbia stranac može podneti i elektroskim putem , tj putem sajta [ https://euprava.gov.rs/usluge/4494 ]

Od početka oružanog sukoba izmedju Rusije i Ukrajine, veliki broj državljana tih zemalja osniva i registruje privredna društva u Agenciji za privredne registre – APR [ https://www.apr.gov.rs/%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8.25.html ] u najvećem delu su to DOO forme privrednih društava odnosno društva sa ograničenom odgovornošću odnosno u nešto manjem delu su to preduzetnici ( naša kancelarija je učestvovala u osnivanju i registrovanju velikog broja svih vrsta formi privrednih društava )

Nakon što se osnuje i registruje privredno društvo, stranci dobijaju jedan od opravdanih razloga za boravak u našoj zemlji – a to je SAMOZAPOSLENJE.

Pored ovog razlog, sledi niz taksativno navedenih zakonskih i opravdanih razloga za dobijanje privremenog boravka – temporary residence permit Serbia:

 1. Privremeni boravak po osnovu zapošljavanja
 2. Privremeni boravak po osnovu školovanja ili učenja srpskog jezika
 3. Privremeni boravak po osnovu studiranja
 4. Privremeni boravak po osnovu medjunarodne razmene učenika ili studenata
 5. Privremeni boravak – temporary residence permit Serbia po osnovu stručne specijalizacije, obuke ili prakse
 6. Privremeni boravak po osnovu naučno istraživačkog rada ili druge naučno obrazovne aktivnosti
 7. Privremeni boravak po osnovu spajanja porodice
 8. Privremeni boravak po osnovu obavljanja verske službe
 9. Privremeni boravak po osnovu lečenja ili nege
 10. Privremeni boravak – temoprary residence permit Serbia po osnovu vlasništva nad nepokretnosti
 11. Privremeni boravak po osnovu humanitarnog boravka
 12. Privremeni boravak po osnovu statusa pretpostavljene žrtve trgovine ljudima
 13. Privremeni boravak po osnovu statusa žrtve trgovine ljudima
 14. Po osnovu drugim opravdanih razloga u skladu sa zakonom ili medjunarodnim ugovorom

*Napomene: A) Strancu kome je odobren privremeni boravak – temporary residence permit Serbia na period do godinu dana, dužan je da podnese zahtev za produženje vize se podnosi najranije 3 meseca pre isteka, a najkasnije 30 dana pre isteka vize.

 1. B) Rok važenja putne isprave mora biti najmanje 3 meseca duži od roka na koji se odobrava privremeni boravak – temporary residence Serbia.
 2. C) Privremeni boravak se odobrava utiskivanjem nalepnice u putnu ispravu.
 3. D) Nalepnica se preuzima lično, a izuzetno putem punomoćnika, to možete da učinite i putem naše https://www.beogradadvokat.rs/

STALNO NASTANJENJE U SRBIJI

Definisano je članom 67. [ https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_strancima.html ], dok je članom 68 istog Zakona definisani posebni slučajevi stalnog nastanjenja u R.Srbiji:

 1. Ko je na teritoriji Republike Srbije u bračnoj ili vanbračnoj zajednici sa državljaninom Republike Srbije ili sa strancem kome je odobreno stalno nastanjenje proveo minimum 3 godine na odobrenom privremenom boravku po osnovu spajanja porodice
 2. Koji je poreklom iz Republike Srbije
 3. Maloletnom licu koji je na privremenom boravku, ako mu je jedan od roditelja državljanin Republike Srbije ili stranac kome je odobreno stalno nastanjenje
 4. I drugom strancu koji ima odobren privremeni boravak, ako to nalažu razlozi humanosti ili to predstavlja interes za Republiku Srbiju.

Advokatska kancelarija Radojević ima zavidno iskustvo po pitanju pribavljanja dozvole/vize za kraći boravak, privremeni boravak – temporary residence permit Serbia, stalno nastanjenje, te ukoliko su Vam neophodne takve vrste usluga, možete nas slobodno kontaktirati.

UKOLIKO IMATE NEDOUMICA U VEZI SA PRAVNIM INSTITUTOM KOJI SE OBRADJUJE U OVOM TEKSTU, ADVOKAT RADOJEVIĆ VAM STOJI NA RASPOLAGANJU ZA SVA VAŠA PITANJA I SPREMAN JE DA VAM PRUŽI NEOPHODNU PRAVNU POMOĆ KAKO BISTE ZAŠTITILI VAŠA PRAVA I VAŠE NAJBOLJE MATERIJALNO-FINANSIJSKE INTERESE

Za više informacija i pitanja MOŽETE mi se obratiti putem e-maila:

advokatrobert.radojevic@gmail.com 

Ukoliko želite da zakažete konsultacije ili ukoliko želite da angažujete advokata iz ove kancelarije, možete nas pozvati na jedan od sledećih brojeva:

MTS-065/416-8320 ( dostupan i putem Vibera i WhatsApp)

A1– 060/416-8320 (dostupan i putem Vibera i WhatsApp)

Dodatne informacije pogledajte na našoj kontakt stranici.

***Napomena: Ovaj tekst predstavlja pravni stav autora i ne može se smatrati reklamom niti pravnim savetom.

Podeli na mrežama:

2 odgovora

 1. U ovom slucaju,
  veliku nedoumicu predstavlja viza D,
  s obzirom na to da nigde ne postoje transparentne informacije kojim strancima je neophodna viza D kao preduslov za zaposljavanje, a kojima ne.

  1. Poštovana,
   Hvala na komentaru. Apsolutno se slažem u tom pogledu sa Vama. Pre samog upuštanja u proces podnošenja zahteva za odobravanje privremenog boravka, predložio bih da se kontakira Uprava za strance i da se sa njima proveri informacija u vezi sa vizom D za određenog državljanina za koga je potrebno da se podnese zahtev za odobravanje privremenog boravka. Pozdrav i sve najbolje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Poslednje sa blog-a