Advokatska kancelarija Radojevic Beograd - advokati Beograd

Nužna odbrana i stravično ubistvo na Cetinju

Advokatska kancelarija Radojević, Beograd

Nužna odbrana i stravično ubistvo na Cetinju

Zadnjih par dana svi smo svedoci užasne i nezapamćene tragedije koja se dogodila na prostoru države Crne Gore, tačnije u gradu Cetinju. Kao što svi znate, tamo se desio monstruozan zločin, u kome je poginulo 10 osoba, među kojima je bilo i male dece, a 6 osoba je povređeno, neki od njih teško, nažalost, a ovaj monstruozan zločin je počinio Vuk Borilović.

Zadnjih par dana svi smo svedoci užasne i nezapamćene tragedije koja se dogodila na prostoru države Crne Gore, tačnije u gradu Cetinju. Kao što svi znate, tamo se desio monstruozan zločin, u kome je poginulo 10 osoba, među kojima je bilo i male dece, a 6 osoba je povređeno, neki od njih teško, nažalost, a ovaj monstruozan zločin je počinio Vuk Borilović.

Kada se priča o ovakvoj temi, pre razuma, svako od nas uključuje emocije i to je normalno i to je ljudski, jer ovo što se desilo je strašno i tek kada se desi neki slučaj, mediji, pa i stručna javnost kreću da obrađuju određenu temu, kako sa psihološke strane, tako i sa pravne i niz drugih strana koje se tiču datog slučaja.

Autor ovog teksta će za Vas, u kratkim crtama, obraditi institut NUŽNE ODBRANE u krivičnom zakonodavstvu Republike Srbije, šta isti podrazumeva i kako najlakše kroz primere isti da razumete.

Šta znači nužna odbrana?

Nužna odbrana je ona odbrana koja je neophodno potrebna da učinilac od svog dobra ili dobra drugog odbije istovremen protivpravni napad, shodno članu 19. krivičnog zakonika.

NIJE krivično delo ono delo koje je učinjeno u nužnoj odbrani.

DA LI JE NENAD NENO KALUĐEROVIĆ KRIVIČNO-PRAVNO ODGOVORAN?

Postavlja se ključno pitanje koje se, nakon nezapamćene tragedije, prožima kroz javnost, a to je: Da li je gospodin Nenad Neno Kaluđerović krivično-pravno odgovoran, a koji je po mišljenju javnosti celog regiona, zbog prirode samog slučaja, heroj Crne Gore, ukoliko se dokaže, odnosno balističkim pregledom ispostavi, da je metak koji je ispalio gospodin Nenad Neno Kaluđerović bio ključan, odnosno, taj koji je izazvao smrtnu posledicu kod izvšioca ovog teškog krivičnog dela Vuka Borilovića .

Imajući u vidu poznate činjenice, odnosno, činjenice koje su dostupne javnosti, pa i autoru ovog teksta, a gledajući isključivo stručno, odnosno sa pravne strane i kada se sve date okolnosti podvedu pod institut NUŽNE ODBRANE, dolazimo do zaključka da je gospodina Nenad Neno Kaluđerović (ako se dokaže da je njegov hitac ključan za smrt Vuka Borilovića) postupao u granicama ovog instituta, odnosno da kod Nenada Nene Kaluđerovića ne postoji krivica, a samim tim ne postoji ni krivično delo ubistva, kako bi se kvalifikovalo ovo krivično delo, da su drugačije okolnosti.

Posetite link u nastavku ako vas zanima šta podrazumeva krivična prijava.

ilustracija-nasilja-kroz-drzanje-ruke-drugoj-osobi

ZAŠTO SMATRAMO DA JE TO TAKO?

Nakon što je Vuk Borilović započeo ovaj svoj krvavi pir na Cetinju i usmrtio par osoba u svom domu, odnosno u svom dvorištu, izašao je na ulicu i nasumično je pucao na prolaznike gde je usmrtio još par osoba, a ranio njih par. Ovde se postavlja pitanje postupanja policije, tj. kada je policija izašla na mesto izvršenja krivičnog dela?

Ukoliko je postupanje policije došlo kasno, tada, uslovno rečeno, građani imaju pravo da „uzmu pravdu u svoje ruke“, naravno u granica propisanim zakonom, odnosno u granicama instituta nužne odbrane, kako shodno dostupnim činjenicama smatramo da je i postupio gospodin Nenad Neno Kaluđerović iz Cetinja.

Bitno je znati da je lice postupalo u granicama nužne odbrane ukoliko je napad bio stvaran i ozbiljan i protivpravan, te ukoliko je odbrana bila istovremena i srazmerna, a šta to na konkretnom primeru znači.

Shodno poznatim činjenicama, napad pokojnog Vuka Borilovića je bio itekako ozbiljan, stvaran i protivpravan, o tome je bespredmetno i govoriti, a postavlja se pitanje odbrane gospodina Nenada Nene Kaluđerovića.

Šta znači istovremenost na konkretnom primeru: To znači da je u trenutku kada je Vuk Borilović pucao, da je pucao i gospodin Nenad Neno Kaluđerović i to je definitivno ispunjeno.

Šta znači srazmernost na konkretnom primeru: To znači da je njegova odbrana srazmerna napadu, tj. da sredstvo kojim se brani nije većeg ili jačeg inteziteta od sredstva kojim se napada (u konkretnom primeru pokojni Vuk Borilović napada puškom-tzv.karabinom, a gospodin Nenad Neno Kaluđerović brani sebe i druga lica pištoljem) tako da je i ovaj uslov ostvaren.

Imajući u vidu sve navedeno, smatramo da je gospodin Nenad Neno Kaluđerović postupao u dozvoljenim granicama NUŽNE ODBRANE i da samim tim nije izvršio krivično delo, shodno članu 10. krivičnog zakonika Crne Gore.

DA LI JE PREKORAČIO GRANICE NUŽNE ODBRANE?

Učinilac koji je prekoračio granice nužne odbrane, može se blaže kazniti ako je prekoračenje učinio usled jake prepasti ili razdraženosti napadom i za to pored blaže kazne, može biti i oslobođen.

Recimo, ukoliko Vam u 3 sata noću u stan upadne lice koje želi da Vas opljačka i pri tome napadne Vas i Vašu porodicu, Vi kao vlasnik stana imate puno pravo da branite sebe, svoju porodicu i imovinu, tj. zakon Vam dozvoljava da postupate u granicama pomenutog instituta nužna odbrana. Ali ako usled tog napada, koji Vas je jako uznemirio i prepao, Vi to lice nakon što ste odbranili sebe i svoju porodicu i imovinu, nastavite da ganjate odnosno trčite za  njim nakon što pobegne, pa ga sustignete i eventualno ubijete ili teško telesno ozledite, Vi ste potencijalno krivično-pravno odgovorni za određeno krivično delo, ali sud može ceneći sve okolnosti datog slučaja da Vas oslobodi, ukoliko se Vaša odbrana zasniva na tome da ste postupali u nužnoj odbrani, ali ste istu prekoračili usled jake prepasti i uznemirenosti za sebe i svoju porodicu.

Imajući u vide sve što je dostupno javnosti, pa i autoru ovog teksta, definitivno na konkretnom primeru gospodina Nenada Nene Kaluđerovića, smatramo da nema prekoračenja granice nužne odbrane.

DA LI SE NENAD NENO KALUĐEROVIĆ MOŽE TERETITI ZA NEKO DRUGO KRIVIČNO DELO?

Potencijalno DA, ukoliko se dokaže da je neovlašćeno držao oružje, nadležno tužilaštvo CG-e ga može teretiti za krivično delo Neovlašćeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz člana 403 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Ali, ukoliko bi se to desilo, postoji i rešenje i tog „problema“, jer sa narod Crne Gore smatra da je gospodin Nenad Neno Kaluđerović heroj Cetinja i cele Crne Gore.

POMILOVANJE OD STRANE PREDSEDNIKA CRNE GORE

Ukoliko bi se gospodin Nenad Neno Kaluđerović i teretio za određeno krivično delo, shodno datim okolnostima koje su nam u ovom momentu poznate, PREDSEDNIK CRNE GORE ima pravo da,, shodno institutu POMILOVANJA, pomiluje određeno lice, odnosno oslobodi ga od krivičnog gonjenja ili ga eventualno potpuno ili delimično oslobodi od izvršenja kazne, shodno članu 131 Zakonika Crne Gore te u konkretnom slučaju gospodin Nenad Neno Kaluđerović ne bi bio krivično-pravno odgovoran, ukoliko bi ga nadležno tužilaštvo i teretilo za izvršenje određenog krivičnog dela.

Autor ovog teksta isključivo stručno obrađuje institut Nuzna odbrana, a kroz konkretan primer koji je doveo do uznemirenja javnosti u Crnoj Gori i o kome danima polemiše stručna i laička javnost u Republici Srbiji i ovaj tekst je edukativnog karaktera, a u cilju što boljeg shvatanja instituta Nužne odbrane.

Naša advokatska kancelarija je tu i da vas, putem bloga, upoznaje sa aktuelnim temama, koje se, delom, tiču i pravne oblasti.

UKOLIKO IMATE NEDOUMICA U VEZI SA PRAVNIM INSTITUTOM KOJI SE OBRADJUJE U OVOM TEKSTU, ADVOKAT RADOJEVIĆ VAM STOJI NA RASPOLAGANJU ZA SVA VAŠA PITANJA I SPREMAN JE DA VAM PRUŽI NEOPHODNU PRAVNU POMOĆ KAKO BISTE ZAŠTITILI VAŠA PRAVA I VAŠE NAJBOLJE MATERIJALNO-FINANSIJSKE INTERESE

Za više informacija i pitanja MOŽETE mi se obratiti putem e-maila:

advokatrobert.radojevic@gmail.com 

Ukoliko želite da zakažete konsultacije ili ukoliko želite da angažujete advokata iz ove kancelarije, možete nas pozvati na jedan od sledećih brojeva:

MTS-065/416-8320 ( dostupan i putem Vibera i WhatsApp)

A1– 060/416-8320 (dostupan i putem Vibera i WhatsApp)

Dodatne informacije pogledajte na našoj kontakt stranici.

***Napomena: Ovaj tekst predstavlja pravni stav autora i ne može se smatrati reklamom niti pravnim savetom.

Podeli na mrežama:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Poslednje sa blog-a